KARI KEPALA IKAN


KARI KEPALA IKAN

MyKitchen's Recipe

3 ekor ikan kembong atau apa2 ikan ( klu kepala ikan merah belah 2)
1/2 cwn minyak masak
1 peket kecil rempah kari ikan (ita guna BABAS)
Rempah tumis ( 4 sekawan cengkih, bunga lawang, kayu manis n buah pelaga)
1 sudu besar cili yg dikisar
6 ulas bwg merah - dihiris
4 ulas bwg putih - dihiris
2 inc halia dititik
2 cawan santan (1 biji kelapa)
4 biji ubi kentang dibelah 4
3 biji tomato
1/2 cwn air asam
Daun kari

"DO IT YOUR SELF"

Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis dan daun kari hingga wangi
Masukkan bwg merah, bwg putih, cili kisar, halia dan rempah kari masak hingga garing.
Masukkan air asam dan santan. Biarkan mendidih.
Masukkan kentang tunggu hingga kentang empuk.
Kemudian masukkan ikan dan tomato. Biarkan hingga naik minyak.

*Sama juga jika ingin membuat kari ayam atau daging. Cuma tukarkan rempah kari ikan kpd rempah kari daging dan ayam. Dan daging hendaklah di rebus dahulu. Jika guna daging batang pinang tak payah rebus... boleh terus dimasak.

Subscribe to receive free email updates: