LONTONG
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia
secekut udang kering
1 inc belacan - jika suka
1/2 inc kunyit
1 batang serai
Kesemua bahan di atas diblend
1 biji santan
kacang panjang - dipotong
sengkuang - dihiris
carot - dihiris
timun - di hiris
kobis - dihiris
tauhu - dipotong dan di goreng
tempe - dipotong dan digoreng
garam dan serbuk perasa
"DO IT YOUR SELF"
Tumis bahan yg diblend hingga naik minyak dan garing. Masukkan sedikit air dan biar dia masak dan didih. Masukkan santan dan kacau hingga masak. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa biarkan didih. Selepas itu masukkan kacang panjang, carot, timun, sengkuang, kobis, tauhu, dan tempe. Siap! tutup api.
Lontong ni makan bersama nasi impit, sambal tumis dan telur rebus boleh juga makan bersama kuah kacang, serunding dan rendang mengikut selera masing2